Fëmija autik fillon të flasë përsëri pas trajtimit me qeliza staminale

Djali Lukas nga Amerika, i cili vuan nga autizmi, filloi të komunikojë me prindërit e tij pasi ai kaloi tre terapi të qelizave staminale.

Nëna e tij Lorina, i cili ka njëzet vjet që jeton në Cleveland, Ohio, nuk e fsheh kënaqësinë për këtë avancim të konsiderueshëm të fëmijës së tyre.

-Burri im dhe unë e kemi kthyer të gjithë botën përmbys në mënyrë që të gjenim cili trajtim është më i përshtatshëm për gjendjen e Lukas dhe kështu mësuam që qelizat staminale janë shumë efektive për shumë sëmundje, të nxjerrë në pah të mjekësisë së sotme, por se ky lloj i terapisë nuk është i përhapur në trajtimin e autizmit. Një studim i kryer në Universitetin Djuk në Amerikë për efektivitetin e qelizave staminale për trajtimin e autizmit na dha guximin për të provuar trajtimin. Ne besojmë se terapia e qelizave staminale mund të ndihmojë djalin tonë dhe ta kthejë atë në gjendjen e tij para se të regresonte në autizëm. Nëpërmjet rastit, mësuam për ekipin e mjekëve.

Ai shpjegon se Lukas i është nënshtruar fillimisht anestezisë, pastaj qelizat e tij staminale janë nxjerrë nga palca e kockave, nga kockat e pelvisit, dhe pastaj janë stimuluar duke përdorur një metodë të veçantë dhe në këtë mënyrë janë  rikthyer në trup, duke u injektuar në lëngun cerebrospinal në pjesën kurrizore.

-  Tashmë pas terapisë së parë, Lukas filloi të tregojë progres të rëndësishëm, ai filloi të përdorë fjalë të reja në kontekst dhe ka pasur një fjalor prej rreth pesëdhjetë apo më shumë fjalësh të reja. Kemi dëgjuar disa nga këto fjalë për herë të parë në gjuhën tonë, ai filloi të komunikonte me mua dhe me gruan e tij, filloj të shoqërihet me djalin tonë tjetër dhe filloi të luaj me qenin. Pas trajtimit të dytë, Lukas pati temperaturë. Mund të jetë e pamendueshme për shumë veta, por ne festuam kur ndodhi. Lukas nuk tregoi asnjë shenjë që kishte imunitet tek ai për tre vjet. Temperatura ishte një shenjë se sistemi imunitar u aktivizua dhe se organizmi filloi të kryente funksionin për të cilin ishte menduar. Pas procedurës së tretë, ndonëse ende e rrallë, Lukas filloi të përdorte më shumë fjalë në kontekstin e "më jepni lëngun", "hiqja xhaketën time", "dua këtë tortë", kujton Lorina periudhën e disa muajve më parë.

Ajo thotë se tani është e vetëdijshme se qelizat staminale të gjakut të kordonit të kërthizës do të ishin më efektivet, por kur ajo ishte shtatzënë ajo nuk mendonte për këtë, sepse nuk ka asnjë trend në mbajtjen e këtyre qelizave në Amerikë.

- Para se të gjenim një ekip mjekësh nga Novi Sad, e dërguam Lukas për terapi në Panama, ku ai mori qeliza staminale nga indet e kordonit të kërthizës nga donatorët. Përmirësim kishte edhe atje, lëkura u përmirësua, reagimet ndaj ushqimit dhe alergenet e tjera të jashtme u ulën. Në atë moment, bashkëshorti im dhe unë prisnim shumë më tepër, sepse takuam fëmijë që u shëruan tërësisht nga ky trajtim, prandaj vendosëm që terapia tjetër e Lukas do të ishte me qelizat e tij - thotë Lorina.

Lukas kishte më pak se një vit kur kaloi një infeksion të rëndë viral dhe pastaj ngadalë filloi të përjashtonte veten nga jeta e përditshme dhe tregoi shenja të autizmit. Deri në atë kohë, ai e dinte të fliste fjalë themelore, nëna, baba dhe veproi si të gjithë fëmijët e tjerë. Ai dinte të njihte disa ngjyra, numra dhe kafshë. Megjithatë, shpejt filloi të ndryshojë, kështu që shpejt ai do të diagnostikohej me autizëm.

- Ne patjetër do të kthehemi në terapi, dhe unë uroj që rasti ynë të dëgjohet nga prindërit e tjerë, që të dijnë se është e mundur për të përmirësuar situatën e fëmijëve. Mjekët kanë treguar se ekziston mundësia që të mos shohim përmirësime, por ne kemi hyrë në këtë proces. Për fat të mirë, ne shohim përmirësim dhe ne shpresojmë se kjo terapi, në kombinim me punën intensive me terapistët, të kontribuojë që Lukas një ditë të jetë funksional, madje të përmirësohet krejtësisht - thotë Lorina.


MJEKËT NUK JANË ÇUDIBËRËS

Profesor Dr. Dušan Marić, i cili kreu trajtimin me qelizat staminale tek Lukas, vë në dukje se ai dhe ekipi i tij, në të cilin bënte pjesë edhe mjeku i urgjencës Džihan Abazović, nuk janë çudibērës dhe suksesi nuk është i garantuar.

Qelizat staminale merren nga palca e kockave, kështu që ato izolohen dhe përqendrohen në një pajisje të veçantë dhe pastaj stimulohen. Substrati i përgatitur jepet në lëngun cerebrospinal. Në këtë mënyrë qelizat staminale të aktivizuara vijnë direkt në tru dhe aktivizojnë qelizat e përgjumura atje. Në këtë mënyrë, krijohet një kontakt më i mirë midis strukturave nervore në tru dhe mundëson transmetimin më të mirë të impulsit. Terapia me qelizat staminale nuk është magjike, ne nuk bëjmë mrekulli, por është një terapi që, varësisht nga shumë faktorë, tregon më pak ose më shumë sukses - shpjegon dr. Marić.